Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Παραίτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Δρακόπουλου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ  31 7 2012
Η ανακοίνωση της  παραίτησης  του επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Χρήστου Δρακόπουλου, επέφερε αιφνιδιασμό και συναισθηματική φόρτωση στα μέλη του  ΔΣ Αρχαίας Ολυμπίας  κατά την συνεδρίαση του σώματος την  Δευτέρα το βράδυ.  Παίρνοντας το λόγο , κατά την διάρκεια της διαδικασίας που ακολουθείται μετά την ενημέρωση του δημάρχου , ο κ Δρακόπουλος ανακοίνωσε την απόφασή του επικαλούμενος αυστηρά προσωπικούς λόγους . « Για μένα είναι η τελευταία φορά που είμαι μαζί σας . Ο πολιτισμός και η φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ μας ήταν ότι το καλύτερο . Το Δ.Σ. με την παρούσα του σύνθεση μπορεί να δώσει και να προσφέρει πολλά . Ζητάω συγνώμη αν κατά την διάρκεια της συνεύρεσης μας είπαμε κάποια κουβέντα που δεν έπρεπε. Εκ μέρους μου  όμως τίποτα δεν έγινε σε προσωπικό επίπεδο. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί. Να προσπαθήσουμε περισσότερο να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και την κουλτούρα μας . Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου . Θα είμαι πάντα κοντά σας .» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δρακόπουλος με εμφανή συγκίνηση .
 Έκκληση για ανάκληση
Σύσσωμο το Δ.Σ. με ψήφισμά του  ζήτησε από τον κύριο Δρακόπουλο να ανακαλέσει την απόφασή του. Λίγο πριν   ο πρόεδρος του ΔΣ Θεόδωρος Παπαηλιού , ο Δήμαρχος Θύμιος Κοτζιας, οι επικεφαλής  των δύο παρατάξεων της ελάσσονος Πανάγος Παντελάκος και Σωτήρης Αναστασόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Δεββές και Γιώργος Γεωργακόπουλος εκφράστηκαν με λόγια  εκτίμησης  και σεβασμού για τον άνθρωπο, τον επαγγελματία αξιωματικό  και για τον αυτό-  διοικητικό άνδρα.
 «. Το ήθος του ανδρός  επιβεβαιώνεται και με την σημερινή του πράξη . Έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και με περίσσια καταθέτει την απόφασή του . Ηθικές αξίες υπάρχουν σ΄όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Ο Χρήστος Δρακόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος , ενώ κατά κοινή ομολογία (ακόμα και αντιπάλων του) υπήρξε σπουδαίος αξιωματικός». τόνισε ευθύς αμέσως μετά την ανακοίνωση της παραίτησης ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θεόδωρος Παπαηλιού.
 « Ξέραμε ότι ήταν σπουδαίος αξιωματικός και υπόδειγμα ανθρώπου. Αυτό επιβεβαιώθηκε  με την  προσωπική του στάση τόσο  προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Ο πολιτικός πολιτισμός του Χρήστου Δρακόπουλου έδωσε το στίγμα του σαν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ.» είπε με θέρμη ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς δηλώνοντας την συγκίνησή του και την ταυτόχρονη έκλυσή του για ανάκληση της απόφασης .
 Ο επικεφαλής της α΄ ελάσσονος  Πανάγος Παντελάκος τόνισε ότι «λυπάμαι   για  τους λόγους παραίτησης» ενώ στην  συνέχεια πρότεινε «ο δήμος να τον αποχαιρετίσει με ανάλογες τιμές». Ο επικεφαλής της β΄ ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος αναφερόμενος στον Χρήστο Δρακόπουλο τόνισε ότι «εκφράζει την ειλικρίνεια . Προεκλογικά είδα την σεμνότητά του ενώ μετεκλογικά είδα την αγωνία του γι΄ αυτό τον τόπο .Έχει απόψεις που μπορούν να βοηθήσουν το συμβούλιο και γενικά τον δήμο».
 Ο αναπληρωτής δήμαρχος Γιώργος Δεββές πρότεινε –όπως και έγινε – «το δημοτικό συμβούλιο για συμβολικούς αλλά κυρίως ουσιαστικούς λόγους να ψηφίσει την μη αποδοχή της παραίτησης .»  Με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον συγχωριανό του μίλησε και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γεωργακόπουλος λέγοντας ότι «είναι ιδιαίτερα σεμνός . Έντιμος . Ντόμπρος . Με σεβασμό στον ξωμάχο. Ο Χρήστος έβαζε πάντα μπροστά από πολιτικές σκοπιμότητες το καλό του τόπου . Δίδαξε σε όλους πολιτικό πολιτισμό.»  Τέλος η Μαρία Πάτση δημοτική σύμβουλος από την παράταξη «Ολυμπία Γη» της οποίας ηγήθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο Χρήστος Δρακόπουλος τόνισε ότι « η παραίτησή του αποτελεί απώλεια για μας(παράταξη) και για όλους μας(δημοτικό συμβούλιο) ».
Ο πρόεδρος του ΔΣ ανάγνωσε προς το σώμα την επιστολή παραίτησης στην οποία τονίζονταν «αυστηρά προσωπικοί λόγοι » και λίγο μετά ο κ Δρακόπουλος αποχαιρέτισε δια χειραψίας έναν προς έναν τους δημοτικούς συμβούλους αποχωρώντας από την αίθουσα μέσα σε κλίμα φόρτισης. 
 Ενημέρωση για το ταξίδι στην Γιακουτία της Ρωσίας .
Η συνεδρίαση άρχισε με την ενημέρωση του δημάρχου Θύμιου Κοτζιά αλλά και των υπολοίπων μελών που τον συνόδεψαν στο ταξίδι στην πόλη Γιακούτσκ της Δημοκρατίας της Γιακουτίας της Ρωσίας. Τόσο ο δήμαρχος όσο και τα μέλη της αποστολής Κατερίνα Μυλωνά, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Λινάρδος και Παναγιώτης Φλέσσας αναφέρθηκαν στην μεγάλη φιλοξενία που έτυχαν από την αδελφοποιημένη με την Ολυμπία πόλη του Γιακουκτσκ  και εξέφρασαν τις δυνατότητες συνεργασίας  που ανοίγονται προς όφελος και των δύο πόλεων.
  Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της Ολυμπίας από τους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.

 Έντονη  υπήρξε η αντίδραση του σώματος για την μη πρόσκληση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Αναφερόμενος στο μείζον θέμα ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς τόνισε ότι « ο αποκλεισμός δεν σχετίζεται με τον δήμαρχο αλλά με την Ολυμπία . Εμείς ως δημοτική αρχή σε κάθε ευκαιρία σε συναντήσεις με την Δ.Ο.Ε., την Δ.Ο.Α. κτλ βάζουμε το θέμα της θεσμοθετημένης εκπροσώπησης της Ολυμπίας σε φορείς και  εκδηλώσεις που αφορούν το Ολυμπιακό Κίνημα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν χρειάζεται η Ολυμπία να εκλιπαρεί για μια πρόσκληση .Ούτε πάλι με γιουρούσια και φωνές πετυχαίνεις τον στόχο. Θέλει τακτική και στρατηγική. Απαιτείται  πρώτα η εξασφάλιση των απαιτούμενων συμμαχιών. Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η απόφαση του ΔΣ για την ανακήρυξη του Ζαν Ρογκ σε επίτιμο δημότη της Ολυμπίας.  Το θέμα πρέπει να μεταφερθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο Ολυμπιακού Κινήματος.»    
Στις δηλώσεις του Ζ. Ρόγκ περί «επιστροφή των ολυμπιακών αγώνων στο σπίτι τους» αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του επί του θέματος ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Δρακόπουλος τονίζοντας ότι « αυτά που είπε προσέβαλαν την Ολυμπία και την Ελλάδα . Είναι ανεπίτρεπτο  να μην εκπροσωπείται η Ολυμπία από τον  εκάστοτε δήμαρχο στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η Ελλάδα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία ώστε ο δήμαρχος της Ολυμπίας να είναι παρών σε ότι αφορά το Ολυμπιακό Ιδεώδες ».

 Γενικότερα Θέματα

Τα  οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους  έθεσε ο επικεφαλής  α΄ ελάσσονος Πανάγος Παντελάκος αναφερόμενος σε επαφές του με στελέχη της Κ.Ε.Δ.Ε. ρωτώντας ταυτόχρονα  για την οικονομική κατάσταση του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας . Ακόμα ο κ Παντελάκος αναφέρθηκε σε δυσλειτουργίες που έχει παρατηρήσει με τους εργαζόμενους με την πεντάμηνη απασχόληση, ενώ έδωσε συγχαρητήρια στους εμπλεκομένους με τον καθαρισμό των αγροτικών και δασικών δρόμων.  Ο έτερος επικεφαλής της ελάσσονος Σωτήρης Αναστασόπουλος ζήτησε  αναλυτικά στοιχεία για το στάδιο υλοποίησης όλων των έργων του δήμου.
Απαντώντας ο  δήμαρχος τόνισε ότι «το κράτος σε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί  το «πετάει»  στους δήμους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται  προβλήματα λειτουργίας των ΟΤΑ, αφού οι αρμοδιότητες δεν συνοδεύονται και από αντίστοιχους πόρους  » Ως προς τα οικονομικά του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ο κ Κοτζίας  δήλωσε χαρακτηριστικά  ότι «θα είναι από τους τελευταίους δήμους που θα έχει  σοβαρό οικονομικό πρόβλημα».
 Για την λειτουργία των πεντάμηνων συμβασιούχων απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υλοποίησης του προγράμματος Πέτρος Γιαννακόπουλος ο οποίος τόνισε ότι «από την πρώτη κιόλας μέρα είχαμε τηλέφωνα διαμαρτυρίας από πολίτες. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την ανομοιογένεια που υπήρχε. Καταφέραμε και μεταπείσαμε τουλάχιστον 40 από τους νέους συμβασιούχους που ήθελαν να παραιτηθούν. Στην συνέχεια καταστρώσαμε ένα σχέδιο δράσης . Σε συνεργασία που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλο δώσαμε σε κάθε ομάδα τον απαραίτητο  προσωπικό και υλικό εξοπλισμό . Μέχρι σήμερα έχουν περάσει τα συνεργεία μας  από 10 χωριά. Θα περάσουμε απ΄ όλα τα χωριά κάνοντας καθαριότητα. Όταν τελειώσουμε θα επιστρέψουμε για να κάνουμε τις υπόλοιπες δράσεις».
 Τέλος υπήρξε δέσμευση ότι σε επόμενο συμβούλιο θα υπάρξει αναλυτική κατάσταση με την εξέλιξη όλων των έργων.
Το σώμα διέκοψε τις εργασίες λόγω περασμένης ώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου